Saturday, March 12, 2011

Teruskanlah perjalanan hidupmu


Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh...

Alhamdulillah, syukur yang tidak terhingga ke hadrat ALLAH swt kerana dengan izinNya, ana masih diberi peluang untuk mencari ruang dan kesempatan untuk mengisi laman inspirasi dan medan muhasabah buat ana terutama...insyaALLAH...

Alhamdulillah, syukur pada ALLAH atas kasih sayang ini..syukur pada ALLAH atas peluang yang diberikan..syukur pada ALLAH atas ruang yang diberikan..syukur pada ALLAH atas pilihanNya..

Syukran jazilan kepada ibu yang mengandung dan melahirkan ke bumi, syukran jazilan kepada bapa yang berjuang mencari rezeki penerus kehidupan, syukran jazilan kepada para guru, pendidik dan mereka yang telah memberikan ilmu pengetahuan dan bimbingan selama ini, syukran jazilan kepada sahabat-sahabiah yang sudi menerima diri ini menjadi sahabat kalian seadanya dan memimpin tangan ini bersama di jalan ini..

Syukur apabila diberi peluang menemui kebenaran ISLAM.. syukur apabila diberi peluang merasai nikmat IMAN..syukur apabila diberi peluang berada di jalan perjuangan ini namun terasa diri ini masih belum berjuang.. belum ada sumbangan apa-apa untuk ISLAM..seringkali beralasan, ada halangan, ada kekangan dan sebagainya..Astaghfirullahalazhim..apakah jawapan yang akan diberikan di akhirat kelak?

Rasulullah saw telah bersabda," Jika seseorang mendapat hidayah lantaran kamu, kurniaan itu lebih baik daripada apa2 yang disinari matahari." (Riwayat At-Tabrani)

Kita masih belum terlambat..dan tidak pernah terlambat selagi nafas masih belum berhenti berdenyut..ruang untuk memberi sumbangan pada ISLAM masih terbuka luas..juga sebagai tanda kasih sayang ALLAH kepada setiap hambaNya..ALHAMDULILLAH..

Indah kalam Rasul Junjungan
Mengajar erti perjuangan
Perlukan keteguhan azam
Istiqamah tetap pendirian
Jangan mudah terhalang
Janji ALLAH pasti datang

Islam itu tinggi dan tiada yang lebih tinggi daripadanya
Rasul bermadah lagi
Satu janji, satu aspirasi
Islam takkan dapat ditandingi
Cuma yang belum pasti
Adakah kita tinggi peribadi?
Untuk memikul amanah suci
Bagi merebut pandangan Ilahi
Sebagai jiilil Quran yang tersendiri

"ALLAH lah yang Maha Kaya sedangkan kamulah orang yang berkehendak (kepadaNya) dan jika kamu berpaling nescaya Dia akan menggantikan (kamu)dengan kaum yang lain, dan mereka tidak akan seperti kamu."

Ayat ALLAH cukup menggentarkan
Dia tidak teragak-agak membuat tapisan
Buat hambaNya yang bermalas-malasan
Sentiasa mencipta alasan
Liat dengan dakwah dan peningkatan
Mahu diketuk berterusan
Tidak menjadikan penggeraknya iman
Cinta ALLAH dibuat khayalan
Bimbang kelak diri akan terbuang
Daripada jalan dakwah, penuh ujian
Dibiarkan ALLAH dengan keasyikan
Tertipu dengan jalan kehancuran

Ketahuilah
ALLAH memelihara jalanNya
Agar disusuri hati yang bersih
Sarat ketakwaan
Merindui wajahNya
Jua keredhaan
Itulah jiwa insan pejuang
Bimbangilah
Daripada memiliki jiwa munafik
Bertopeng ketaatan...

(Tautan Hati; Fatimah Syarha, 2007)

Dalam buku La Tahzan, Dr 'Aidh bin Abdullah al-Qarni menyatakan, "Jangan bersusah hati sebab ia hanya akan membuatmu lemah dalam beribadah, malas untuk berjihad, putus harapan dan mengheret untuk berburuk sangka. Jangan berduka cita sebab rasa sedih dan susah hati ialah akar kepada pelbagai penyakit jiwa, punca penyakit jiwa, punca penyakit saraf, penghancur jiwa, dan penyebar keraguan serta kebimbangan."

Namun, kita sebagai manusia biasa pasti melakukan kesilapan, pasti mempunyai kemampuan yang terbatas, pasti ada kelemahan dan kekurangan..Kita bukanlah manusia ma'sum yang tiada dosa dan noda umpama Rasulullah SAW, kita juga bukan para sahabat Rasulullah dan para pejuang-pejuang silam, bukan juga Ummahatul Mukminin Khadijah, Aisyah, Fatimah, Asiyah, Maryam dan mujahidah bunga Islam terdahulu..cuma, kita boleh berusaha untuk menjadi seperti mereka, mencontohi keperibadian mereka, menjadikan sirah perjuangan silam sebagai panduan kehidupan kita selepas kitabullah..

Nasihat seorang sahabat, ujian dan amanah diberikan kepada hambaNya yang mampu menghadapi ujian dan amanah tersebut, cuma perlu bersabar dan berusaha sehabis baik dan yang termampu biarpun sedikit tapi berterusan..insya ALLAH..kerana itu lebih baik daripada berputus asa dan meninggalkan semuanya..Semua yang kita hadapi adalah proses tarbiyah dari ALLAH dan dunia ini memang diciptakan sebagai ujian kepada setiap hambaNya agar kita sentiasa berharap dan meminta kepadaNya..juga agar kita melakukan muhasabah yang berterusan, membuat penilaian dan analisis dan ada usaha penambahbaikan untuk melakukan yang lebih baik selepas ini..

Memang sukar tugas membawa manusia mengenal ALLAH sehingga terasa meletihkan sekali..bebannya berat, kadangkala rasa tidak terpikul di bahu...Pengorbanan hati, perasaan, masa, tenaga dan harta perlu dilakukan..semuanya dilabur demi saham Ilahi..Semoga segala amalan diterima..itulah tujuan kita diciptakan, sebagai Khalifah ALLAH di muka bumi ini dengan seiring usaha dakwah dan pengabdian kepadaNya..mudah2an..

Sesungguhnya ALLAH sekali-kali tidak akan menyanggahi janjiNya.. Semoga kita menjadi seorang muslim dan mukmin yang tabah dan cekal menghadapi apa jua rintangan, cabaran, mehnah, onak dan duri dalam kehidupan di dunia yang sementara ini demi kebahagiaan abadi di akhirat kelak..insyaALLAH..

Indahnya hidup ini
Andai melayarinya dengan bernaungkan keredhaan ALLAH
Bertunjangkan ilmu dan kebenaran
Bersulam akhlak penuh menawan
Bertatahkan ukhuwah dan kasih sayang

Buat sahabat2 perjuangan, diri ini memerlukan sokongan dan pertolongan dari kalian untuk bersama-sama memikul amanah berat ini..
Tolong maafkan diri ini di atas segala kelemahan, kekurangan dan kejahilan diri ini..
Tolong maafkan diri ini di atas keterlanjuran dan kesilapan yang mengguris perasaan..
Tolong bantu diri ini untuk terus memikul amanah ini..
Tolong bantu diri ini untuk terus berada di jalan ini..
Tolong ingatkan dan nasihatkan..
Tolong ajarkan..
Tolong doakan..

1 comment:

Kaa 'N Shi Raa said...

Assalam. Izinkan saya untuk share post ini ke dalam blog saya. Syukran~ :)