Sunday, February 28, 2010

Kami merinduimu ya Rasulullah..

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh...
Alhamdulillah, syukur ke hadrat ALLAH swt kerana dengan izinNya, masih diberi ruang dan peluang untuk menjenguk blog yang sekian lama terbiar..mohon maaf atas segala kesulitan dari pihak ana...
Saban tahun kita meraikan sambutan maulidur rasul dengan penuh kesyukuran dan penghayatan di seluruh dunia pada setiap 12 rabiul awal tidak kira di mana, sama ada di kampung2 ataupun di bandar2..Selawat dan salam bergema di merata-rata tempat dengan muslimin dan muslimat berpakaian indah berarak dari satu tempat ke tempat yang lain. Sungguh damai dan tersentuh hati meraikannya..
Mudah-mudahan dengan sambutan yang dibuat menjadikan kita sebagai masyarakat Islam yang rindu dan kasih kepada junjungan besar Nabi Muhammad SAW dan merasai betapa agungnya keperibadian baginda sehingga dapat menyampaikan ajaran ALLAH walaupun menghadapi banyak cabaran dan dugaan yang terlalu perit untuk diterima bersama-sama pejuang2 ISLAM yang terdahulu..
Janganlah kita hanya merasai dan menghayati sirah Rasulullah ini ketika sambutan maulidurrasul sahaja tapi biarlah berterusan hingga terzahir pembuktian kecintaan kita kepada baginda rasulullah melalui usaha-usaha kita mengamalkan ajaran baginda dan meneruskan usaha dakwah baginda hingga ke akhir hayat kita, insya ALLAH..
Walau siapa pun kita, di mana posisi kita, tahap ilmu kita, pekerjaan kita, taraf hidup kita, sememangnya menjadi tanggungjawab kita sebagai umat baginda untuk mendaulat dan menyokong syariatNya yang telah dibawa oleh baginda. Itulah matlamat kita sebenarnya. Usahlah dicari matlamat hidup lain yang menjauhkan kita daripada matlamat asal ini agar kita sentiasa dalam redha dan rahmat kasih sayang ALLAH sepanjang hidup kita..
Teringat kembali di saat-saat baginda ingin menghembuskan nafasnya yang terakhir, walaupun dalam keadaan sakit yang tidak terhingga, baginda masih mendoakan umatnya agar diringankan kesakitan sakaratul maut dengan baginda ingin menanggungnya sendirian. Masya ALLAH..sungguh mulianya hati mu wahai Rasulullah..Namun kita kini, dengan sewenang-wenangnya melupakan baginda, tidak ingin mengingati baginda walaupun hanya dengan ucapan selawat apatah lagi meneruskan perjuangan baginda..hanya mengingati baginda semasa sambutan maulidur rasul sahaja...Astaghfirullahalazhim..maafkan kami ya Rasulullah..kami malu kepada mu...layakkah kami menerima syafaatmu di akhirat kelak? Kematian itu memedihkan bagi seorang kekasih ALLAH. Apa pula keadaannya dengan kita yang bergelumang dengan maksiat?
Kami merinduimu ya Rasulullah...Hilangmu tiada pengganti hingga kini..hanya AlQuran dan As-Sunnah peninggalanmu pengubat hati..Akan kami pertahankan sedaya upaya kami..Sebagai bukti kecintaan kami kepada mu, duhai kekasih ALLAH... Doakan kami, bantulah kami, berilah syafaatmu kepada kami di akhirat kelak..

No comments: