Friday, November 27, 2009

Salam Eidul Adha

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh...
Salam Eidul Adha

Alhamdulillah, syukur yang tak terhingga ke hadrat ALLAH SWT kerana dengan izinNya, kita masih diberi peluang untukmenghirup udara dan menjalani kehidupan sebagai hamba ALLAH dan khalifah di bumi ini pada hari ini. Selawat dan salam ke atas junjungan mulia Nabi Muhammad SAW, ahli keluarga baginda dan para sahabat baginda, serta seluruh pejuang Islam walau di mana pun mereka berada.

Sedar x sedar kita telah sampai ke bulan Zulhijjah tahun 1430H, penghujung bagi tahun 1430H. Alhamdulillah kerana masih diberi peluang untuk sampai ke bulan ini kerana ramai saudara seIslam kita yang telah menemuiNya. Namun begitu, kita masih menanggung amanah ALLAH untuk menegakkan kalimah ALLAH di muka bumi ini, masih terlalu banyak perkara yang kita perlu lakukan dalam memastikan tugas khalifah dan hamba ALLAH ini dapat dilaksanakan sedaya yang termampu selagi hayat masih dikandung badan.

Sepanjang tahun yang lalu, sejauh manakah usaha yang telah kita lakukan untuk melaksanakan tanggungjawab dan amanah kita ini? Mungkin juga ada yang berazam macam-macam, sudah tertunaikah azam yang kita tetapkan pada awal tahun lepas? Adakah kita telah menjadi hamba ALLAH yang lebih baik pada hujung tahun ini berbanding diawal tahun? Banyak perkara yang kita perlu cek balik, termasuk niat kita dalam segala perbuatan yang kita lakukan. Mudah-mudahan semuanya adalah semata-mata kerana ALLAH dan menjadi amalan yang dapat menyelamatkan kita di akhirat kelak, insya ALLAH...

Allah SWT berfirman,

"Allah telah menjanjikan kepada orang-orang di antara kamu yang beriman dan yang mengerjakan kebajikan bahawa Dia sungguh akan menjadikan mereka berkuasa di bumi sebagaimana Dia telah menjadikan orang-orang sebelum mereka berkuasa, dan sungguh Dia akan meneguhkan bagi mereka dengan agama yang telah Dia redhai. Dan Dia benar-benar mengubah (keadaan) mereka setelah berada dalam ketakutan menjadi aman sentosa. mereka tetap menyembah-Ku dengan tidak mempersekutukan-Ku dengan sesuatu pun. Tetapi barangsiapa tetap kafir setelah (janji) itu, maka mereka itulah orang-orang yang fasik." (Surah An-Nur : 55)

"Kemudian setelah kamu ditimpa kesedihan, Dia menurunkan rasa aman kepadamu berupa kantuk yang meliputi segolongan dari kamu, sedangkan segolongan lagi telah dicemaskan oleh diri mereka sendiri; mereka menyangka yang tidak benar terhadap ALLAH seperti sangkaan jahiliah. Mereka berkata, "adakah sesuatu yang dapat kita perbuat dalam urusan ini? katakanlah Muhammad, 'Sesungguhnya segala urusan itu di tangan ALLAH.' Mereka menyembunyikan dalam hatinya apa yang tidak mereka terangkan kepadamu. Mereka berkata, 'sekiranya ada sesuatu yang dapat kita perbuat dalam urusan ini, nescaya kita tidak akan dibunuh di sini.'Katakanlah Muhammad, 'Meskipun kamu ada di rumahmu, nescaya orang-orang yang telah ditetapkan akan mati terbunuh itu keluar (juga) ke tempat mereka terbunuh.' Allah (berbuat demikian) untuk menguji apa yang ada dalam dadamu dan untuk membersihkan apa yang ada di dalam dadamu dan untuk membersihkan apa yang ada dalam hatimu. Dan Allah Maha Mengetahui isi hati." (Surah Ali-Imran: 154)


Sahabat
Perjuangan ibadah kita
Hakikat insan dihidupkan
Dimatikan bila tugas selesai
Itulah janji Tuhan

Sahabat
Apalagi yang tak pasti
Kebatilan akan pastinya runtuh
Islamkan tertegak atas kebenaran
Teguhkan keyakinan

Sahabat
Apalagi yang kau ragukan
Adalah sunnah Rasulullah
Yang sedikit akan pasti menang
Tegakkan keyakinan

(Petikan dari lagu yang dapat dari seorang kakak di MQDMP untuk perkongsian bersama)

Sekadar perkongsian...


Berkorban kadangkala memang perit dan menyakitkan
Tapi apalah erti sebuah kehidupan tanpa sebarang pengorbianan

Pengorbanan Ibrahim patut dicontohi
Ketaatan Ismail wajar dituruti
Kesetiaan Hajar lambang kasih sejati
Erti pengorbanan sama dihayati

Dalam diari seorang pejuang Islam
Tiada masalah yang merumitkan
Ujian yang melemahkan
Dugaan yang menyusahkan
Bahkan itu semua dijadikan batu loncatan
Untuk lebih Thabat dan ISTIQAMAH
Di jalan perjuangan
Mereka tepu dengan dugaan
Cuma sesekali air mata merembes menerjah pipi
Lambang KEKERDILAN kudrat hamba
Berdepan dengan belaian PENCIPTA
Sebagai tanda ingatanNya
Cubalah untuk senyum dan tabahlah walaupun payah...


Sekian dulu untuk perkongsian kali ini, semoga kita sama2 dapat manfaat darinya, insya ALLAH..

No comments: